Haptonomie

Haptonomie is ontwikkeld vanuit de praktijk. In de loop van tientallen jaren is hiermee een visie ontstaan op mens-worden en mens-zijn met begeleidings- en therapievormen. Hiertoe behoren: Haptotherapie, Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding (of Pré- en Postnatale Ouders- en Kindbegeleiding), Haptotherapie voor Kinderen en Haptotherapie in Water.

De gevoelsbeleving en de gemoedsbeweging, die zich uiten in levenslust en levenszin, staan centraal.

Voelen

Al tijdens ons allerprilste begin, ruim vóór de geboorte, neemt het voelen een aanvang. Uit de oertastzin ontwikkelen zich de andere zintuigen. Met onze zintuigen onderscheiden we het goede waar we ons voor openen, waar we op af gaan en het bedreigende waar we ons voor sluiten en van afkeren.

Dit onderscheidend vermogen en op basis hiervan in beweging komen, verfijnt zich en breidt zich uit. Dit gebeurt in de speelruimte tussen onze talenten en wat onze levensloop ons brengt. Ons vermogen tot affectiviteit, bevestiging, uitdagingen, beperkingen, geeft vorm aan ons unieke leven en levensstijl.Hoofd, hart en handen worden ingezet.

Haptotherapie

We leven niet alleen, we zijn deelgenoot van allerlei gemeenschappen, waaronder gezin, familie, vrienden, school, vereniging, werkkring, woongemeenschap. Samen werken en leven met behoud van eigenheid.

En wat als we zo onder druk komen te staan dat we ons terug trekken, hoe kunnen we dan worden aangemoedigd, bijgestaan of uitgedaagd om weer uit onze schulp te komen en contact te maken met onze levensmoed en levenslust en de wereld om ons heen? Haptotherapie kan hierbij waardevolle steun geven.

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Hoe groei je met elkaar mee tijdens zwangerschap, in een tijd waarin veel snel verandert en hoe laten ouders hun kindje voelen dat ze er blij mee zijn? Hoe kunnen ouders samenwerken tijdens het avontuur van het geboorteproces?

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding helpt bewust te worden en te ervaren.